Niektórzy dopiero odkrywają niezwykły smak zupy z dyni, a tak naprawdę jest to danie popularne na świecie od setek lat. Ba! W dawnych czasach uważane było wręcz za luksusowe i nie wszyscy mogli je spożywać, w myśl zasady, że niektóre podniebienia nie są godne tego smaku. Naprawdę! Czego jeszcze nie wiesz o tej zupie?

Zupa z dyni – rzut oka na jej historię

Pod koniec XVIII wieku zupa z dyni serwowana była jako jedno z już wtedy popularnych dań we Francji. Sięgano po nią przede wszystkim w zakonach, szpitalach (co ciekawe: położnych!) oraz w szkoła. Francuska tradycja tej zupy ma korzenie typowo wiejskie, ale bardzo szybko pojawiła się również na wielkomiejskich salonach.

Na Haiti zupę przyrządzaną z dyni określa się mianem joumou i przed laty mogli ją spożywać jedynie francuscy kolonialiści. To zresztą właśnie oni uważali, że jest tak wykwintna i wspaniała, że niegodna podniebień niewolników – rdzennych mieszkańców Haiti. Dopiero czasy wielkiej rewolucji haitańskiej „uwolniły” przywilej jej spożywania przez innych. Dziś jest to jedno z głównym, regionalnych dań na środkowych Karaibach i stanowi symbol odzyskania wolności.

Pierwsze modyfikacje tradycyjnego, bardzo prostego przepisu na zupę z dyni pojawiły się we francuskich książkach kucharskich pod koniec XX wieku. Były to lata 80. I ten okres datuje się jako początek prawdziwego rozkwitu popularności tego dania na świecie.

W USA zupa z dyni stanowi podstawę zabaw podczas Święta Dziękczynienia i Halloween, a w Polsce jest spożywana głównie w sezonie – w postaci świeżo robionej, ale i z puszki.

Dodaj komentarz